Verstehst du kein Niederländisch? Besuchen Sie unsere Deutsche website Don't understand Dutch? Visit our English website

Prijzenkast

Sinds de oprichting van de club in 1965 werden meerdere grote successen behaald. Alle hoofdprijzen die de club in haar 50-jarige historie wist te behalen zijn te bewonderen in het FC Twente Museum, in de enige echte prijzenkast. Elke hoofdprijs van FC Twente heeft haar eigen verhaal.

Museum prijzen 1

1977: KNVB Beker - Eerste hoofdprijs is een feit

In de jaren ‘70 steelt FC Twente de harten van vele voetballiefhebbers en krijgt de ploeg van trainer Kees Rijvers en later Spitz Kohn aansluiting met de nationale, en zelfs de internationale top. In 1974 wordt op de voorlaatste speeldag het kampioenschap verspeelt aan Feyenoord, maar twee jaar later, in het seizoen 1976-1977, waarin de ploeg voor het eerst sinds jaren beneden verwachting presteert in de Eredivisie en uiteindelijk genoegen moet nemen met de negende plek, is het raak. Op donderdag 19 mei 1977 wint FC Twente de KNVB beker door met 3-0 van PEC Zwolle te winnen. De overwinning komt pas tot stand in de verlenging, waarin Epy Drost met een enorme knal het duel openbreekt. Daarna verdubbelde Arnold Mühren de voorsprong en tekende Jan Jeuring voor de derde Twentse treffer. Wedstrijdstatistieken2001: Amstel Cup - Volksfeest in Enschede en omstreken

Menigeen kan zich de zomerse Hemelvaartsdag van 2001 nog goed voor de geest halen. Niet vanwege het traditionele dauwtrappen, maar vanwege de enorme prestatie die FC Twente in de Rotterdamse Kuip boekte door ten koste van PSV de Amstel Cup te winnen. Het was voor de Tukkers een bijzondere dag. Meer dan 35.000 supporters reisden vanuit Twente af naar Rotterdam om de ploeg van trainer Fred Rutten te ondersteunen. Met een strafschoppenserie die een ongelooflijk verloop kende, wist FC Twente te winnen. Doelman Sander Boschker was de held van FC Twente en hij zorgde er met drie gestopte strafschoppen voor dat het een paar dagen lang volksfeest was in Enschede en omstreken. Wedstrijdstatistieken
2010: Landskampioen - Grootste Twentse voetbalfeest ooit

In 2010 maakt FC Twente het tot dan toe onmogelijk geachte waar. In zijn tweede seizoen als hoofdtrainer wordt Steve McClaren met zijn team kampioen van Nederland. Een zinderend slot van de competitie wordt door FC Twente enorm knap afgesloten met de bevrijdende 2-0 overwinning in Breda. Duizenden mensen zijn getuige van het grootste voetbalfeest dat Twente ooit gekend heeft. De terugreis duurt uren omdat vele duizenden blije supporters de snelweg op gingen en de ploeg onthaalden. Op de wedstrijddag is het aantal mensen in de stad niet te overzien en een dag later staan er 70.000 mensen bij het stadion om de ploeg te huldigen. Het absolute hoogtepunt van de club: Wedstrijdstatistieken. 


2010: Johan Cruijff Schaal - Alle prijzen in het bezit

Een week voor de start van de competitie 2011/2011 stonden landskampioen FC Twente en bekerwinnaar Ajax tegenover elkaar in de Amsterdam ArenA. FC Twente speelde een sterke wedstrijd en was de bovenliggende partij. De snelle voorsprong door Luuk de Jong werd niet weggegeven en hierdoor begon FC Twente ook dit seizoen goed. Voor het eerste werd de Johan Cruijff Schaal gewonnen. De drie prijzen die in Nederland zijn te winnen heeft de club hierdoor allemaal in haar bezit. Wedstrijdstatistieken.
2011: KNVB Beker - Na 10 jaar gaat de beker weer mee naar Enschede

Na het winnen van de Johan Cruijff Schaal kreeg FC Twente op zondag 8 mei 2011 de kans om een tweede prijs binnen te halen in het seizoen 2010-2011, de KNVB Beker. In een sfeervolle Kuip nam de ploeg van trainer Michel Preud’homme het op tegen Ajax. FC Twente begon niet goed aan de wedstrijd en stond snel met 0-2 achter door doelpunten van De Zeeuw en Ebecilio. Vlak voor rust brak Wout Brama de wedstrijd open door de 1-2 te scoren. Na rust zetten de Tukkers Ajax direct onder druk en dit resulteerde in de verdiende gelijkmaker. Theo Janssen rondde in de 56e minuut een prachtige aanval af. In de verlenging kregen beide ploegen kansen, maar uiteindelijk trok FC Twente aan het langste eind. Door een prachtige trap van Janssen kopte Janko in de 118e minuut de winnende treffer binnen. Na 10 jaar ging de KNVB Beker weer mee naar Enschede. Wedstrijdstatistieken.


2011: Johan Cruyff Schaal - Voor het 2e jaar op rij

Net als een seizoen eerder trapten FC Twente en Ajax het seizoen 2011/2012 af met de strijd om de Johan Cruijff Schaal. Bij deze editie waren in vergelijking met vorig jaar de rollen omgedraaid. FC Twente won in 2011 de beker, terwijl Ajax kampioen werd. Marc Janko zorgde voor de 1-0 uit een penalty. Toby Alderweireld bracht met een schot zijn team naast  FC Twente.  Ondanks het ondertal, na de rode kaart voor Steven Berghuis, herpakte de ploeg zich en uitblinker Bryan Ruiz hielp FC Twente aan de 2-1. Voor het tweede seizoen op rij won FC Twente de Johan Cruijff Schaal. Wedstrijdstatistieken.